-

Szűrő

X

Kereső
Kiadványaink

A faműves Babó Antal

Ár: 1 500 Ft db

A faműves Babó Antal

"NINCS RAKTÁRON, NEM RENDELHETŐ" 

Ebben a kis kötetben egy jelentős magyar művészt mutatnak be műveiről szólván s személyére emlékezvén barátai, s mutatkozik meg művein és szavain keresztül elsősorban ő maga. 

Ha Babó Antal tárgykészítő művészetét valahová be kell sorolni, iparművésznek lehetne mondani, csak hát ahhoz, amit ő csinált, arra igen kevéssé illik a tömegtermékek gyártását idéző „ipar” szó. Ő magát leginkább faművesnek nevezte, maradjunk hát ennél. 

Babó Antalnak, ahogy barátai szólították, Bandinak legalább három hivatása volt. (Lehetett volna több is, hiszen mint például leveleiből is kiviláglik, elbeszélőnek sem volt akármilyen). Hivatása volt, hogy olyan családot építsen, amelynek minden tagjából messzire sugárzik a harmónia, a lelkierő és az összetartozás. 

A másik hivatása — ezt sem célzatosan vette magára, csak úgy jött, magától — az volt, amiről mint egy „másik világ” építéséről beszélünk. Mert amikor Babó Bandi a maga mikszáthi mesélőképességével, zsörtölődő szeretetével, tehetsége és élete kisugárzásával értékes emberek sokaságát vonzotta maga köré, összekötve őket, mint a csomózott szőnyeg szálait: barátaiból, jó embereiből ekképpen szellemi-lelki hálót szőtt Cák és Velem, Szombathely, Egyházashetye, Salföld, Budapest és ki tudja még, az ország hány pontja (meg aztán Wales, Németország, Olaszország) között. Ha van országrombolás és országépítés, hát ez az utóbbi, a javából. 

A harmadik hivatás persze a munkája volt, a művészete. Babó Antal druszája, az általa is tisztelt-szeretett Antoni Gaudí módján volt nagy művész, az emberség és emberiség azon gőgtelen (és igazán szabad) szolgálói módján, akik nem múzeumi áhítatra szánt műtárgyakban, hanem használatos eszközökben, házakban, öltözékekben, vagy mint Bandi, bútorokban s egyéb faművekben szolgálják azt, amire az igazi művészet való. Babó Antal bútoraiban, kapuiban, épületeiben a művészet többlete viszont valóban egyfajta sámánvarázslat: aki ismeri ezeket a bútorokat, építményeket, tudja, hogy ezeknek nemcsak tisztességet sugárzó testük, de személyes lelkük, szabad szellemük is van. Vidám és méltóságteljes, mint alkotójuké.

 

  • Szerkesztette: Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor
  • Szerző: Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor, Kapiller Ferenc, Somogyi Győző, Durst András, dr. Lőrincz Zoltán, Ambrus Lajos, Dragomán Pál
  • Fotó: Somogyi Győző
  • Megjelenés éve: 2000
  • ISBN: 963 86067 5 4
  • Formátum: A/4
  • Oldalszám: 64 oldal, 89 színes fotóval illusztrálva
  • Kötészet: Kartonált kötés

Vissza az előző oldalra!
B.K.L. Kiadói és Reklám Kft - Magyar