-

Szűrő

X

Kereső
Kiadványaink

Kónya István: LANTKÖNYV - A lant vándorútja Európában

Ár: 5 500 Ft / darab darab

Kónya István: LANTKÖNYV - A lant vándorútja Európában

A Lantkönyv pótolni kívánja azt a hiányt, hogy ezidáig a lant (a „hangszerek királynője”) történetéről magyar nyelven még nem született olyan összefoglaló mű, ami a hangszernek az európai zenetörténetben játszott szerepét részletesen bemutatná a hozzá kapcsolódó kultúrtörténetbe ágyazva. A könyv a pengetős hangszerek európai történetét tekinti át az ókori görögöktől napjainkig. Fő gerincét az európai lantok története teszi ki – gazdag képanyaggal, irodalmi utalásokkal. Érdemben foglalkozik a magyar nyelvterület lanttörténetével is, s méltóképpen bemutatásra kerülnek zenetörténetünk legjelentősebb lantosai (Bakfark Bálint, Tinódi Lantos Sebestyén, a Pozsonyban született és nevelkedett Hans Newsidler stb.) 
Átfogó, lényegre törő és alapos mű, ugyanakkor a zeneszerető nagyközönség számára cseppet sem unalmas, hisz rengeteg zenetörténeti érdekességet is tartalmaz. Mintegy 200 lantkomponista lett benne összegyűjtve, de kitér a hangszerrel kapcsolatos alapismeretekre, műfajokra, és a hangszerkészítés alapjairól sem feledkezik meg. Méltatja az egyetemes és a magyar régi zene mozgalom eredményeit. 

A könyvben látható lantábrázolások (korabeli metszetek, szobrok, festmények) az egyetemes művészettörténet kiemelkedő alkotásai mellett nagyjából felölelik a Kárpát-medencében található anyagot, tehát múzeumaink gyűjteményeinek ritkán látott darabjait is népszerűsítik egyúttal. 

A Lantkönyv kiegészítő részét képezi a Reneszánszlant metodika, amely a szerző www.lant.hu honlapjáról rendelhető meg, s amely a hangszerjáték elsajátításához nyújt alapvető segítséget. Összefoglalja a lantra írott zenei műfajokat, behatóan foglalkozik a díszítésekkel, a különféle játékmódokkal, a hangolási problémákkal és azok megoldásaival, a kottából való játékkal, a harmóniai történésekkel és a continuo-játékkal is. 

A metodikában tárgyalt művek teljes kottaanyagát pedig a Reneszánszlant antológia foglalja magába. (Megrendelhető: www.lant.hu

Kónya István lantművész a Hágai Királyi Konzervatórium barokk tanszakán tanult Toyohiko Satoh-nál reneszánsz- és barokklanton, valamint arciliuton és chitarronén. Kamarazenei diplomáját is ugyanitt szerezte. Az első magyar lantművész, aki lantdiplomával rendelkezik. Szólistaként, kísérőként és különböző zenekarok tagjaként Európa számos országában koncertezik. 1993 óta rendszeresen tanít lantot régi zene kurzusokon. Számos rádió, televízió műsor és hanglemezfelvétel közreműködője. (Bővebben: www.lant.hu

 

  • Szerző: Kónya István
  • Megjelenés éve: 2014
  • ISBN: 978 963 7334 85 6
  • Formátum: A/4
  • Oldalszám: 112 oldal (210 színes fotóval és metszettel illusztrálva)
  • Kötészet: Keménytáblás kötészet
  • Ár: 5500

Vissza az előző oldalra!
B.K.L. Kiadói és Reklám Kft - Magyar