" NINCS RAKTÁRON, NEM RENDELHETŐ"
Szigetköz, a Duna gyermeke hazánk egyik legkülönlegesebb tájegysége, melynek ezredéves múltja során az itt élők igencsak sajátos étkezési kultúrát alakítottak ki. A szigetközi emberek életvitelének mindig is fontos része volt a halászat, amely nem csak a betevő falatot biztosította, hanem a gazdálkodásban is lényeges szerepet játszott.
Könyvünk bevezető részében dr. Nagy Zoltán a néprajzkutató szemével, közérthető módon foglalja össze a Szigetköz történelmét, népi kultúrájának jellemzőit, ételkészítési tradíciót.
A Szigetközből származó Majthényi László összegyűjtött receptjei között – természetesen a halételek mellett – számos különleges, de ma is egyszerűen elkészíthető népi eledel is szerepel, úgymint a rozmaringmártás,a beré, a csiripiszli, a keszőcés lepény és a bundázott bodzavirág.